RELEASE
Ja, vilken lättnad! För att inte säga frälsning! Nu finns äntligen denna ambitiöst gammeldags och aktuella sångbok i bokhandeln
Åtskilliga låtar av Tore Berger
84 sångtexter med kommentarer, bilder och melodinoter från Jag tog bilen in till stan 1968 till Augusti 2016. Fem decennier av progressiva toner genom Kalla kriget, Skaw race 1966 Tidens gång, Winges vals, Vårvintermånad, och åtskilliga andra visor.
Av naturliga skäl uppstår ett självbiografiskt stråk i en bok av det här slaget. Men huvudsaken har varit att ställa ett antal användbara sånger till förfogande för den som önskar och behöver. Detta blev grunden för urvalet till ”Åtskilliga låtar”.
Det har ibland varit rent plågsamt att ta del av recensioner och påståenden om Gunder Hägg/Blå Tåget. Vid sidan av skivorna var det en ganska blygsam verksamhet. Vi försörjde oss inte på spelningar eller turnéer. Men än idag anses vi ha varit så ”politiska”, med antydningen att vi var en samling akademiska kommunister med uppdrag att sprida propaganda. Den ovanliga rymd som uppstod mellan låtar av fyra originella författare kan ha bidragit till den där allmänna känslan av samhällskritik. Leif hade läst lite Marx och ekonomisk historia. Sedan gjorde Ebba Grön en förenklad variant av Staten och Kapitalet. Men inte särskilt många har väl lyssnat på Blå Tågets skivor i sin helhet.
I själva verket var vi en gäng individualister som skapade en gemensam plattform för musik och litterära visor. Blå Tågets fyra experimentella författare lutade sig mot erkända traditioner, men vidgade samtidigt ramarna för vad sångtexter kunde handla om. Vi diskuterade nästan aldrig politik. Men vi litade på varandra.
För mig blev det ofta ”varav hjärtat var fullt”. Under en period som medlem i Waxholms FNL-grupp skrev jag ”Kalla Kriget” och ”Den grå eminensen”. Det är naturligtvis ”politiska” texter och återfinns här under ”Krönikelåtar” respektive ”Om historiska personer”. Jag har alltså delat in boken i tolv kapitel eller genrer med av mig påhittade rubriker. Dom mest självbiografiska finns samlade under beteckningen ”En gång i världen”.
RÄTTELSER
Sid 4: Rätt namn på undertecknande musikredaktör, ansvarig för melodinotationer, är David Lindberg. Sid 131: Peder af Ugglas står för den sammanfogande kompositionen till ”Skagerack”, andra delen av den ljudinstallation som nämns i ”En gång i världen”. Sid 159: Peder saknas också i förteckningen över medmusiker på album, trots att han dessutom gjort större delen av inspelningarna till MENING OCH MINNEN. Liksom även till CDn i konstnärsboken POLAROID I HAGALUND.
På sidan 139, "När jag föddes var det krig", har ett obegripligt fel smugit sig in; notbilden är slumpmässigt utbytt mot en helt annan låt med ofullständig text. Tråkigt. Här är nu sidan som den ska vara.
RECENSIONER
Bibliotekstjänst
Berger, Tore Åtskilliga låtar
Publiceras i BTJ-häftet nr 17, 2021.
Lektör Daniel Gustavsson
Recension
Tore Berger (f. 1938) är en konstnär och musiker. Han är troligen mest känd för sin medverkan i proggbanden Gunder Hägg och Blå Tåget samt för sin solokarriär. Åtskilliga låtar. Sångbok 1968–2016 samlar 84 av Bergers låtar. De är ordnade i 12 kapitel efter tema. Alla låtar innehåller även kommentarer av Berger samt melodi- och ackordanalys. Kommentarerna är intressanta, precis som förorden där ett är skrivet av bokens formgivare Gunnar Åsell och ett av David Lindgren som gjort melodinotationerna. Boken innehåller även ett antal fotografier. Är man intresserad av svensk musikhistoria i allmänhet och proggmusik i synnerhet har man mycket att hämta här. Ska man ha en sångbok med åtskilliga låtar av Tore Berger blir det inte bättre än så här. En pärla för proggentusiasten.
Helhetsbetyg: 5.
Recension ur SocialPolitik nr. 1. 2021
Tore Berger är den kanske mest musikaliska av medlemmarna i det kultförklarade proggbandet Blå Tåget. Nu vid 83 års ålder har han kommit ut med sångboken Åtskilliga låtar med Tore Berger. Noterna är inför publiceringen nedtecknade av musikern David Lindgren efter att Tore spelat melodierna på klarinett.
Blå Tåget hade sin storhetstid på 1960- och 70-talen, fast först under diverse andra namn. Ett av dem var Gunder Hägg men efter att löparen protesterat blev det till sist Blå Tåget. Tore Berger har skrivit många av deras klassiska låtar: Hälsa Gud, En Mr Walker, Den grå eminensen och Winges vals. Bandet upplöstes 1974 (fast med ett flertal bejublade revivals decennierna därefter). Några av medlemmarna fortsatte i gruppen Stockholm Norra under några år i slutet av 70-talet och Tore Berger har därefter haft sin egen karriär som musiker och konstnär. På senare år ibland tillsammans med dottern Vera Mårtens.
Han är en av svensk viskonst kanske mest undanskymda poeter (förutom då bland Blå Tågets anhängare), i samma klass som Cornelis och Olle Adolphson. Underfundiga och personliga texter om allt mellan himmel och jord, kongenialt tonsatt. Sångboken är indelad efter olika teman med rubriker som Teatersånger, Emblematiska sånger, Om historiska personer och Innerliga sånger. Texterna är ofta poetiska och berättande och har som han själv skriver ”vissa självbiografiska stråk”.
Tore Berger har en varm och personlig röst. Men en av hans finaste sånger från senare tid, Long Range Desert Group som handlar om ett brittiskt specialförband som opererade i öknen i Nordafrika under andra världskriget, tyckte han, för sakens skull, borde framföras av en engelsktalande sångare och bad britten Thomas Henley sjunga på skivan Stora frågor – inga svar från 2018.
Sångboken Åtskilliga låtar blir en resa genom både vår gemensamma och Tore Bergers personliga samtidshistoria. Om stort och smått, kända och okända, politik och kärleksliv. Ett fint tidsdokument från 1960-talet och fem decennier framåt!
Helena Östlund
(Jag måste tillägga en rättelse:”En Mr. Walker” har aldrig förekommit i samband med Blå Tåget. /Tore)