Polaroid i Hagalund

Nielsen & Norén Förlag Bellmansgatan 14d 11820 Stockholm tel: 08 4112480 E-post: kg@ninor.se

Busshållplats Busshållplats

Det klara solskenet lockade mig – slagskuggorna skapade så märkliga formationer. På bioreklam hade jag sett hur den lilla polaridkameran Swinger tvetydigt avklädde nuet. Man kunde knäppa, vänta någon minut och därefter trycka fram bilden. Det lockande ögonblicket representerades i reklamfilmen av en lättklädd kvinna. Jag förstod genast symboliken och insåg möjligheterna. Själva kameran av benvit plast var billig och såg oemotståndligt funktionell ut, medan filmkassetten kunde uppfattas som lite dyrare. Men eftersom den innehöll sin egen framkallning var det nog inget opris. Resultatet var små svartvita bilder, med rundade hörn, som man dessutom måste fixera med en särskilt indränkt svamp efteråt. Negativet och det kladdiga framkallningspaketet slängde jag i närmaste papperskorg. Man skulle akta fingrarna.

Vinterskuggor Vinterskuggor

Ur inledningen till Sound of music i Hagalund.

Bilder och minnen från det sena 60-talet

Hösten 1968 gjorde Staffan Cullberg ett nummer av Konstrevy som handlade om fotografi. Det var ett mycket läs- och sevärt nummer med både historiskt och samtida material. Under titeln Polaroid i Hagalund kunde jag där visa några av mina nytagna bilder, varav två uppförstorade på en sida och övriga endast något förstorade. När jag runt två decennier senare skulle ge ut min sångbok i mitten av allt på AVE/Gebers förlag, fick jag idén att illustrera den med ett urval av dessa tidiga polaroidbilder. Ett Hagalund i förvandling – ungefär mellan åren 1967 till 1970 – framstår som den motiviska kärnan i samlingen. Det har utan avsikt blivit som ett reportage, ett tidsdokument. Jag var i god mening en flanör. Rivningarna pågick utefter min dagliga väg mellan lägenheten i Råsunda och min arbetslokal ovanpå en liten bilverkstad i Hagalund. Det var i samma lokal det band som senare utvecklades till Blå Tåget startade sina repetitioner. I den medföljande CDn har jag på nytt spelat in några av låtarna från det sena 60-talet.

I Hagalund - Tore Berger
Enbomvisan - Tore Berger
Så upprepas du - Tore Berger

I Hagalund skrevs först 1971 när dom blåa husen stod uppförda och spelades in på Brustna hjärtans hotell. Texten till den avslutande Så upprepas du var publicerad i det litterära magasinet komma nr. 3 1967. Dom memoariska uppsatserna Sound of Music i Hagalund och Råsunda – Formentera är nog tillkomna i slutet på 90-talet. Jag skriver nog för att jag inte riktigt vet. Åren flyter ihop när man bor på landet, årstiderna växlar, men den oregelbundna pendlingen till Stockholm förblir. Den egendomliga hysterin kring millenieskiftet går liksom inte att relatera till något annat. Vad var före och vad efter? Jag hade i alla fall en utställning där polaroidbilderna var bearbetade till lasertryck på Olle Olsson-huset år 1998. (Stockholm var då kulturhuvudstad. Det leverades packar av evenemangstidningar till huset. Hälften gick genast i soptunnan.)

Framkallning Framkallning Gård med skjul Gård med skjul Det var en sådan dag, polaroid Det var en sådan dag, polaroid