PÅ GÅNG

Jan-Olof Schill är död!

Jan-Olof var den nödvändiga länken till affärslivet för MNW under 70-talet - mannen som kunde föra kassabok och som omvandlade bolaget till föreningsägt. Som en räkenskapernas Kjell Westling kunde han improvisera, fånga tillfället i flykten på en grund av gediget kunnande. Och liksom Kjell var han tillbakadragen, ville inte skryta eller ta kommandot. Snart blev han också politiker, representant för Socialdemokraterna i Vaxholms kommun. Efter millenieskiftet var det kul att möta honom i Konstnärernas Centralköp, där han fick ordning på räkenskaperna och gjorde en gediget räddande insats.

7/3 2022

Drömmen handlade om hur jag (med min bildning) sökte kontakt med nationen - hur jag reste ut till avlägsna orter i vårvintern med ensliga skolor i det bergiga landskapet. Där fanns vetgiriga barn och lärare som var beredda på givande kontakter, som också innebar att man undervisade i det fria och var med på exkursioner in i grottor och ut på riskabla bergshyllor. Landskapet var som en frisk akvarell och framtiden fylld av tillförsikt. Jag skulle komma att få givande diskussioner med flera av lärarna, den saken var klar. Det var ett intressant fyrtorn i närheten.

När jag vaknade var det i slutet av coronapandemin och i början av Putins (jag vill inte skriva Rysslands) invasion i Ukraina. Jag är född 1938, 83 år gammal och ytterst tacksam att jag fortfarande lever. Till skillnad från min vän Leif Nylén, som gick bort för några år sedan. Jag höll sånär på att skriva ”trätobroder” men insåg att vi mycket sällan tydligt trätte om något. Vi gick bara helt olika vägar och lämnade varandra i fred. Vi hade ingen aktuellt engagerad kontakt, men sågs i vänskapliga sammanhang som födelsedagar och höstens kräftskiva. Leif gick miste om den förfärliga framtid som nu pågår. Liksom min mor, Sonja Herlin, som gick bort strax innan pandemin, 102 år gammal.

Men det är på något sätt som om jag inväntat denna krigstid, vetat att den var på väg. Och nu är tvungen att vakna ur min letargi.

Gammalt Göteborg

text Tore Berger

tonsättning Patrik Strömdahl, Peter Holthausen, Tore Berger

Färgtextning: Sigfrid Carlsson



Det doftar salt av äventyr och fjärran kontroverser
från Gråberget i Majorna där skymningsljuset väckt
förflutenhetens grundackord ur gnisselljudens terser
och minnen av en framtid lika full av fart och fläkt

som dockorna vid Hisingen och Götaälven blånande
och luften full av ropen från en ström av emigranter
Plingandet från spårvagnar och lyftkranar dånande
och vinkandet från kajens många hundra anförvanter

Men bara som ett bleknat minne utan konkretioner
av drömmar som förlorats och styckegods i massor
Av arbetstimmar, arbetsdagar, åratals miljoner
rederierna till vinst men också fackföreningskassor

För kriget hade kommit utan ländernas förskyllan
och minor och blockader vållar elände och skvaller
Världens största sjöslag hörs från andra sidan Jylland
Vid Skanstorget i Haga börjar svåra svältkravaller

Snart anländer Dan Andersson till tidningen Ny Tid
och framtiden är ljus för Evert Taube i alla väder
när världskriget är över, aldrig mera krig och strid
utan fredliga förbindelser till världens alla städer

Ny låt:   Vals till Stavanger


Text och musik: Tore Berger
Inspelning: Andreas Berger